2014. június 29., vasárnap

Séta a zöldségeskertben

Már majdnem a nyár közepén járunk, nézzünk hát szét a zöldségeskertünkben. Mi mindent lehet leszüretelni. A fűszerek közül folyamatosan szedhető a rozmaring, a kakukkfüvek, a menták, a citromfű, a bazsalikom. Ízük összehasonlíthatatlan a szárított fűszerekével.

Napsütötte rozmaring

Kakukkfű

A zöld lombú petrezselyem, lestyán szinte mindennap az asztalra kerülhet. A sárgarépa gyökere még aprócska, de szép zöld lombjával már díszítheted az ételeidet.

Sárgarépa lomb

Saláták változatossága is kerülhet már az asztalra, te hányfélét ültettél? Aki vetett korai érésű uborkát, az már a saját termésből kovászolhat. Friss zöldborsót már ettünk, a zöldbab nálam még várakozik kicsit, arra hogy a fazékba kerüljön, viszont megsütöttük az első saját termésű cukkiniket. Persze folyamatosan hozza új virágait is.

Salátalevelek

Cukkini virág

Sült cukkini

A paradicsomok és a paprikák szépen virágoznak, az apróbb koktélparadicsomon már zöldellnek a termések, hamarosan randevúznak majd a bazsalikommal és a sajttal egy nagy nyári tálban. Újhagyma, friss új fokhagyma és snidling, ők képviselik most a kertből az ehető hagymaféléket. Szépen fejlődik a cékla és a krumpli is.

Hagymalomb

Cékla

Új burgonya lesz

Végül lássuk a júliusi kerti teendőinket
Gyomlálás és öntözés a két legfőbb kerti feladatunk, na meg a szüret. Aki tavasszal mulcsot terített a növények köré, annak a gyomlálással kevesebb gondja van és még a talaj is nehezebben szárad ki alatta. Ha valami nagyon sűrűn bújt ki, még mindig egyelhetünk. A friss növényi hajtásokat a levéltetvek is nagyon szeretik. Ellenük legjobb védekezési mód biokertekben a katicabogár és a csalánlé és persze a megfelelő növénytársítás nagyon fontos. A tetű elűző növényekről egy korábbi bejegyzésben már írtunk. 
Én hagytam egy kis bogárlegelőt, a tavaly ültetett petrezselyem, zeller és pasztinák szépen virágzik, ebből lehet majd magot gyűjteni. A szelektív hulladékgyűjtés jegyében néha nézzünk rá a komposztra is, folyamatosan kerülhet rá konyhai hulladék és kerti nyesedék is. Finom tápanyag lesz majd belőle a jövő évi termésnek.


fotók: Banga Szilvia

Jó kertészkedést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése