2014. július 24., csütörtök

A halhatatlanság növénye

Évek óta növekszik a piacon az immunerősítő teák, kapszulák, gyógyhatású termékek választéka. Cikkemben az immunerősítő gyógynövények közül a nálunk talán még kevéssé ismert gulant, a halhatatlanság növényét szeretném bemutatni. A gulan tudományos elnevezése Gynostemma pentaphyllum, további ismert magyar elnevezése a gulan mellett, az ötlevelű ginzeng. A pentaphyllum szó jelentése, ötlevelű. A ginzenggel a gulan botanikailag nincs rokonságban, csak gyógyhatásukban hasonlítanak. Mindként növény jó hatással van az immunrendszerünk működésére. 


forrás: www.rolv.no

A gulan őshazája Ázsia, kínai elnevezése jiao gu lan, japánul ama-cha zuru. Angolul egyszerűen gynostemma-nak vagy sweet tea vine-nak nevezik, ez utóbbi inkább a japán jelentés fordítása. 

A gulan egy kúszó növekedésű növény, a Cucurbitaceae (tökfélék) családjából. Levelei szőrösek, lágy esésűek, összetettek, három, öt vagy hét levélkéből állnak. Kacsokkal képes a kapaszkodásra. Kétlaki növény, nyáron virágzik, virágai aprók, zöldes színűek, termése 5-7 mm átmérőjű, gömb alakú, éretten sötétkék színű. Ámpolnában vagy támasztékra futattva neveljük, napos helyen, és tartsuk a földjét egyenletesen nedvesen, kerülve a pangó vizet. Nálunk is fagytűrő, ősszel lehullatja a leveleit, télen visszahúzódik és a föld alatt áttelelő gyöktörzséből tavasszal újra kihajt. Ha nincs kertünk a szobában is nevelhetjük, de tavasztól őszig, tegyük ki a balkonra, hogy a szabadban egészségesebben és erőteljesebben növekedjen.

forrás: www.orientalteastore.com

Kínában azért tartják a halhatatlanság növényének, mert aki rendszeresen fogyasztja a leveleiből készült teát, az általában megéri a 100 éves vagy az afeletti kort is.

Gyógyhatásai
-erősíti az immunrendszert
-javítja a vérkeringést, serkenti a szívműködést
-szabályozza a vérnyomást
-csökkenti a koleszterinszintet
-antioxidáns hatású
-szabályozza az anyagcserét
-megelőzi a stressz által okozott betegségeket
-erősíti az idegrendszert
-az álmatlanságra is jó hatással van

Felhasználása
Teaként fogyaszthatod, egy maréknyi friss levelet forrázz le 1 liter vízzel. Szárított levelek esetén fele mennyiséget használj a növényből 1 liter vízhez. Napi két-három csészével is elfogyaszthatsz a gulan teából. A zsenge hajtásvégeket felapríthatod és saláták ízesítésére használhatod fel. 
A virágüzletekben, kertészetekben tavasszal a gyógy- és fűszernövények között rábukkanhatsz egy-két tő gulanra is. Ha színesíteni szeretnéd a gyógytea gyűjteményedet érdemes beszerezned egy cserép gulant.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése