2014. július 3., csütörtök

Fekete és fehér

A mai herbaportréban két ismert, de kevésbé használt gyógynövényt szeretnék bemutatni. Az ürömfélék közül (Artemisia nemzetség) a feketét és a fehéret. Az Artemisia fajok a fészkesvirágztaúak (Asteraceae) közé tartozó növények, 200 fajuk, leginkább az északi féltekén terjedt el. 

Hazai Artemisia fajok: Artemisia abrotanum (istenfa, kerti évelő), Artemisia absinthium (fehér üröm, gyógynövény és vadvirág), Artemisia annua (egynyári üröm, gyógynövény és vadvirág), Artemisia campestris (mezei üröm, vadvirá), Artemisia dracunculus (francia tárkony, fűszernövény), Artemisia santonicum (sziki üröm, vadvirág), Artemisia pontica (bárányüröm, vadvirág), Artemisia scoparia (seprűüröm, vadvirág), Artemisia vulgaris (fekete üröm, gyógynövény és vadvirág).

Artemisia absinthium-fehér üröm
Népi elnevezései: abszintüröm, pusztai üröm, kálvinista tapló, nesédfű. A fehér üröm eurázsiai elterjedésű, levelei szeldeltek, ezüstösen molyhosak.

forrás: www.spagyricmedicine.com

forrás: www.henriettes-herb.com

Július-augusztusban virágzik, fészekvirágzatai füzéreket alkotnak, virágai sárgák, illatosak, termése apró kaszat, a mag 1-2 évig csíraképes.
A természetben utak mentén, bokros, száraz helyeken, napos lejtőkön él. Kétszer vágható, teljes virágzáskor és a virágzás után. Gyógynövényként felhasznált része: a szár felső kb. 40 cm-es virágzó része, ami Absinthi herba, és a levelek, ami Absinthi folium néven kerül forgalomba. 

Hatóanyagai: illóolaj (Oleum Absinthi, fő összetevői a tujon és a tujol), absintin keserűanyag, artemitin, gyanta, cseranyag, C-vitamin, B1-vitamin, borostyánkősav, min.0,3% illóolajtartalma kell legyen a drognak.

Gyógyhatásai: étvágygerjesztő, emésztést, epeműködést serkenti, teája enyhe hashajtó, serkenti a bélmozgásokat, reuma elleni gyógyszer, a növényekre növekedésgátló hatású anyagokat is tartalmaz, ezért ne tegyük a komposztra, ribiszkét védi a rozsdagombától, a levelek főzete rovarriasztó hatású (biokertben permetszer). Tilos várandós és szoptató kismamáknak fogyasztani. Tujontartalma idegrendszeri zavarokat, halucinációt okozhat. A drogból készült alkoholos kivonatot a gyomor- és bélfekélyben szenvedő betegek hosszabb ideig nem fogyaszthatják.

Felhasználása: likőrök, borok ízesítése (ürmös bor), gyógyszergyártás (görcsoldó, reuma), gyógytea, az abszint egyik összetevője (az ánizs és az édeskömény mellett), fűszerként húsételekhez, fagylaltokhoz.

Artemisia vulgaris-fekete üröm
Európában és Észak-Afrikában honos évelő növény. Virágzó hajtásának felső részét gyűjtik.

forrás: www.plant-identification.co.uk

forrás:www.commons.wikimedia.org


Gyógyhatásai, felhasználása: teája étvágyjavító, serkenti az epeműködést, görcsoldó, idegerősítő hatású. Majoránna helyett fűszerként használható, segíti az emésztést. 

Fekete és fehér üröm tartalmú gyógyteáinkat ide kattintva megvásárolhatod.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése