2014. július 8., kedd

Fűszerkeverékek

A mai házipatika bejegyzés kissé rendhagyó, mert fűszernövényekről lesz benne szó, pontosabban fűszerkeverékekről. Annyira viszont mégsem lóg ki a sorból, mert a fűszerek általában gyógynövények is. Ezeket a keverékeket házilag is könnyen elkészítheted, sóval vagy anélkül. Jól illenek a nyári kerti parti sütögetéseihez. 

Sült zöldség keverék
Héjában sült burgonyához, sült csicserihez, roston sült zöldségekhez használhatod ezt a keveréket, olajjal vagy anélkül, és ha szereted mustárt is keverhetsz hozzá, ha zöldségek pácolásához használod fel. 
Egyenlő arányban keverj össze őrölt köményt, majoránnát, szárított fokhagymaszeleteket és a kedvenc fűszerpaprikádat. Ha rögtön felhasználod, akkor friss fokhagymát használj, vékony szeletekre vágva.


Spanyol ízek keverék
Grillezett ételekhez, taco-hoz, tortilla-hoz használhatod ezt a keveréket.
Összetevői: fűszerpaprika, oregánó, szárított fokhagymaszeletek, chilli, citromhéj, őrölt szerecsendió, fahéj. Chilliből, szerecsendióból és fahéjból kevesebb mennyiség kell bele (kb. negyed). Ha szeretnéd nagyobb szemű sót is keverhetsz bele. Nagyon finom burgonyás ételekhez, sültekhez. 


Provance
Egyenlő arányban keverj össze oregánót, bazsalikomot, kakukkfüvet és fele-fele arányban rozmaringot és levendulavirágot. Ezt a keveréket fűszermalommal őröld meg, mielőtt felhasználod, mert a rozmaring levelek és a levendulavirág kicsit nagyobb darabok. 
Jól illik a mediterrán salátákhoz, sültekhez, a héjában és az olajban sült burgonyához is. 

fotók: Banga Szilvia

A keverékekben szereplő fűszernövények
kömény - Carum carvi
majoránna - Origanum majorana
fokhagyma - Allium sativum
fűszerpaprika - Capsicum annuum
oregánó, szurokfű - Origanum vulgare
chilli - Capsicum frutescens
citrom - Citrus limon
szerecsendió - Myristica fragrans
fahéj - Cinnamomum zeylanicum
bazsalikom - Ocimum basalicum
kakukkfű - Thymus vulgaris
rozmaring - Rosmarinus officinalis

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése