2014. július 9., szerda

Gyógyfüves könyvespolc

A mai ajánlóban gyógy- és fűszernövényekről szóló, magyar nyelvű könyveket szeretnék ajánlani. A válogatás teljesen szubjektív. A házipatika könyvespolcomról egy kis válogatás.


Lesley Bremness, Füveskönyv.
Fűszerek és gyógynövények (füvek) A-tól Z-ig szerepelnek a könyv első részében. A második részben receptek, felhasználásuk és termesztési tanácsok kaptak helyet. Ez a könyv attól érdekes, hogy a felhasználási módok és a receptek között különlegességek is szerepelnek, nemcsak az általában mindenhol leírtak. Pl.: mogyorós zsályapástétom, rózsadesszert.


Maria Treben, Egészséges táplálkozás gyógynövényekkel.
Ebben a könyvében egy különös tematika szerint halad az írónő és finom, klasszikus ételreceptek is vannak a könyvben, saját konyhájából. Egy kis ízelítő: körömvirágméz, krumplinudli. Nemcsak a táplálkozásról olvashatsz ebben a könyvben, hanem életmód tanácsokat is kaphatsz.


Andreas Wacker, Gyógynövények a homeopátiában.
Ha meg szeretnéd ismerni egy-egy növény életmódja és a gyógyhatása közötti szoros összefüggést, akkor ezt a könyvet érdemes lapozgatnod. Nagyon jó növény- és szerleírások vannak benne. Különlegesebb, exotikus növényeket is megismerhetsz belőle. Sok színes (minden oldalon) fotóval illusztrált könyv. Ha érdelek egy-egy gyógynövény hatóanyaga ebben a könyvben ezt is megtalálod.


Szabó Mária, Gyógyító természet.

Zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények gyógyhatásait ismerheted meg ebből a könyvből. Nem botanikai leírás, hanem a növényekben található ásványi anyagokról, vitaminokról és egyéb gyógyhatású anyagaikról nagyon logikus és jó leírások vannak benne. Egy-egy növényről röviden, de teljesen lényegre törően ír.

fotók: Banga Szilvia

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése