2014. július 6., vasárnap

Tápanyagok a gyógynövénykertből

Gyógy- és fűszernövényekből a többi növényünk számára "ínycsiklandó" trágyalevet készíthetünk. Tele jobbnál-jobb tápanyagokkal. 

Az erjesztett trágyalevek elkészítése
A lényege, hogy frissen vágott növénydarabokat kell felhasználnunk hozzá. Ollóval vagy késsel szüreteld le a hajtásokat majd vagdosd fel kisebb-nagyobb darabokra. Tedd bele egy nagyobb edénybe, műanyag hordóba stb... és adj hozzá vizet. Az erjedés magától be fog indulni, ez egy természetes erjedési folyamat, ideje pedig a hőmérséklettől függ.
Az edényt félig töltsd meg a növényekkel, majd engedd tele vízzel. A legjobb megoldás az esővíz, de persze csapvizet is használhatsz hozzá. A trágyalevek illata nem túl kellemes, ezért ha lehet ne a pihenőkert vagy a terasz közelében erjeszd. 

forrás: www.oekogarten-voelklingen.de

Mikor van kész?
Az erjedés elején a víz megzavarosodik, ebben az állapotban a palántákat öntözheted meg vele. A következő fázisban a lé színesedni kezd, majd az elpusztult növényi részekből egy sötétebb színű massza lesz, ez a kész trágya. Ezt alaptrágyaként célszerű alkalmazni, vagyis ne a már elültetett növényeket öntözd vele, hanem még ültetés előtt használd a talaj előkészítés folyamán, a zöldségágyásban, a gyógy- és fűszernövénykertben. Az évelő ágyban és a fák, cserjék esetén a már elültetett növényeket is trágyázhatod, általában a virágzási időben. 
Az első fázist permetszerként is használhatod a levéltetvek ellen, erre a célra például a csalánból erjesztett lé nagyon jó.

Melyiket mire?
A csalánlé alaptrágyaként alkalmas, a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a görögdinnye,  és a sárgadinnye trágyázásához. A szamócának szeptemberben, a rózsának és a többi cserjének rügyfakadás előtt és végig a virágzás alatt, megfelelő tápanyag utánpótlás. 
Ami nem jó trágyalének, mert gátolja a növekedést: fekete üröm, fehér üröm, petrezselyem, lestyán. De permetszerként gombabetegségre használhatod a belőlük erjesztett levet. A csalánon kívül a többi gyógynövényt is felhasználhatod trágyalé készítésére. A növényeid ellenállóbak lesznek a betegségekkel szemben és erőteljesebb növekednek majd.

Forrás: Gertrud Franck. Öngyógyító kiskert. Mezőgazdasági kiadó, 1987.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése