2014. augusztus 7., csütörtök

Bazsalikom, a szerelemfű

A bazsalikomok az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó, aromás növények. Tudományos elnevezésük Ocimum, a nemzetségben kb. 60 faj található. A legismertebb faj, a fűszer- és gyógynövényként használt kerti bazsalikom (Ocimum basilicum). Leginkább a trópusi területeken honosak, lágyszárúak vagy kisebb cserjék. 

Olaszországban, Mexikóban a szerelem növénye, szerelemfűként is ismert. Számos országban hisznek ma is a bazsalikom védő erejében. Régebben az imakönyvekbe is bazsalikomot tettek. Indiában szent növényként tisztelik. Angolul basil, olaszul basilico az elnevezése. 

forrás: www.floralencounters.com

Nézzük sorban, hogy milyen bazsalikomok vannak. Már biztosan te is többfélével találkoztál. Zöld levelűvel, lila levelűvel, göröggel, olasszal. Mind fűszernövény és mindnek sok gyógyhatása is ismert.

Ocimum basalicum – kerti bazsalikom, édes bazsalikom, (Sweet Basil, Thai Basil)
Indiai eredetű növény, de már az ókorban elterjedt szerte a világon. Nálunk nem honos csak termesztve található meg, egynyári növényként. A világ melegebb területein mindenhol termesztik, fűszer- és gyógynövény, dísznövény és méhlegelő is egyben. Gyógynövényként a virágzó hajtást (Basilici herba) gyűjtik, szárítják, és a szárról lemorzsolják. Az egész növény illatos, illóolajat (Aetheroleum basilici) is nyernek ki belőle. Virágai fehérek vagy halvány rózsaszínűek, nyáron virágzik. 
Hatóanyagai: illóolaj (metilkavikol, linalool), cseranyagok, flavonoidok.


fotók: Banga Szilvia

A kerti bazsalikomnak ma már több fajtáját és változatát termesztik a kertészetekben. 
Nagyobb, hólyagos levelű fajták, az úgynevezett salátabazsalikomok vagy saláta levelű bazsalikomok. Leveleik zöld színűek, aromásak. Angolul Lettuce Leaf Basil. Olaszországban sok ilyen fajta ismert, ezeket leginkább frissen, salátaként fogyasztják. Fajták: 'Lettuce Leaf', 'Mammoth', 'Genovese Gigante'. Nagy húsos és erős illatú levelei vannak az Ocimum basilicum var. crispum-nak.

fotó: Banga Szilvia

forrás: www.herbal.herbal.my

Kislevelű bazsalikomok
Ocimum basilicum var. minimum – görög bazsalikom (Greek Bush Basil)
syn. Ocimum minimum 
Az apró levelű, kis bokorrá fejlődő bazsalikom, a görög bazsalikom. Erősen aromás, finom bazsalikom. Termesztése könnyű, kezdőknek is bátran ajánlhatom. Hidegtűrése jobb, mint a nagyobb levelű fajtáké. Törpe növekedésű fajtája is van. Kislevelű bazsalikom az Ocimum basilicum 'Spicy Globe' és a 'Greek Yevani' fajták is.


fotók: Banga Szilvia

Citromos illatú bazsalikomok
Ocimum basilicum var. citriodorum – citrombazsalikom, (Lemon Basil)
syn. Ocimum x citridorum 
Mártásokhoz, csirkés ételekhez ajánlott. Levelei zöldek, keskenyebbek, mint az alapfaj levelei. Egyik fajtája a Thai citrombazsalikom (Thai Lemon Basil), amit Thaiföldön mangluk-nak neveznek. A citrombazsalikomnak tarka levelű fajtája is van. 

forrás: www.site.plantes-web.fr

forrás: www.beautifulbotany.com

Ocimum americanum – szürke bazsalikom, kámforbazsalikom 
syn. Ocimum canum
Illóolajáért is termesztett bazsalikom faj. 'Lemon' és 'Lime' fajtái vannak. Ezek a fajták citromos ízű bazsalikomok, az indonéz konyhában kedvelt fűszerek. 

Ocimum gratissimum – kelet-indiai bazsalikom
India, Nyugat-Afrika a hazája. Erősen bokrosodó, fásodó szárú évelő faj. Virágai szép füzéreket alkotnak. Levelei citromillatúak, melyeket étvágyjavítóként, fűszerként használnak. Külsőleg reumára, derékfájásra is jó. Teája lázcsillapító, köhögés és meghűlés gyógyítására is alkalmas. Értékes illóolajat adó növény. 

Bordó levelű bazsalikomok


fotók: Banga Szilvia

Ocimum basilicum 'Purpureum'
Szép bordó hajtásai vannak, virágai rózsaszínűek. Kevésbé aromás, mint az alapfaj. 

Ocimum basilicum 'Purpurascens' – sötét bazsalikom 
syn. Ocimum basilicum var. purpurascens 

Ocimum basilicum 'Purple Ruffles'
Hajtásai bíborvörösek, a levelei nagyok és a levélszél fűrészes. Igen dekoratív fajta, a dísznövények közé is ültetheted a kertedbe, szép színfoltot ad. Ánizsos aromájú faj. 

forrás: www.espacepourlavie.ca

Ocimum basilicum var. thyrsiflora
A vietnámi vagy thai bazsalikom (Thai Purple Basil) levelei zöldek, a levélnyél és a szár lilásak. Aromája kissé ánizsos. Egyik fajtája a 'Siam Queen'. 

forrás: www.safru.hu

Thaiföldön az édes bazsalikomot (Ocimum basilicum-Thai Basil), az ánizs illatú szent bazsalikomot (Ocimum tenuiflorum-Thai Holy Basil vagy Hot Basil) és a citrombazsalikomot (Ocimum x citridorum-Thai Lemon Basil) használják. Így a magyar elnevezések között ezekkel mind Thai bazsalikom néven találkozhatsz. 

További bazsalikom fajok és fajták
Ocimum tenuiflorum – szent bazsalikom, vad-kakukkfű, (Holy Basil)
syn. Ocimum sanctum
Észak-Amerikában honos, de ma már máshol is elterjedt, egynyári faj. Ázsiában kedvelt fűszernövény. Szára fásodó, virágai rózsaszínűek, levelei szőrösek, a levélszél fűrészes. A hinduk templomaik kertjébe ültetik. Drogjának hatóanyagai csökkentik a vércukorszintet. Íze és illata a kakukkfűére emlékeztet. Van zöld levelű és bíborszínű változata is. 

Ocimum micranthum – perui bazsalikom

Ocimum basilicum 'Cinnamon' - (Cinnamon Basil, Mexican Spice Basil)
Fahéjas aromájú bazsalikom. Virágai szép lila színűek.

Ocimum basilicum 'Licorice' - (Anis Basil, Persian Basil)
Ánizsos aromájú bazsalikom. Levelei szürkés színűek. Néha a thai bazsalikomot is így nevezik. 

African Blue Basil: ez egy steril virágú hibrid, az Ocimum kilimandscharicum x Ocimum basilicum hibridje. Kámforos illatú, különleges ízű bazsalikom faj. 

Spice Basil: ez is egy hibrid faj, az Ocimum americanum x Ocimum basilicum hibridje. Gyümölcsös, fűszeres illata és íze van. 

A bazsalikomok nevelése
Kerted vagy teraszod meleg, napos helyére ültesd. Óvd a széltől és perzselő déli naptól. Érdemes tavasszal a helyére vetni, nem szükséges a palántanevelés. Lakásban is nevelhető, cserépben a konyhaablakodban, feltéve, hogy elég fényt kap. Frissen és szárítva is felhasználhatóak a levelek és a virágok, vagy olívaolajban eltéve.

A bazsalikom gyógyhatásairól a webshop blogban olvashatsz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése