2014. március 12., szerda

Könyvajánló - Gyógynövények gyógyhatásai

A mai ajánlóban egy régebben megjelent könyvről szeretnék írni. Varró Aladár Béla, Gyógynövények gyógyhatásai, Növényi gyógyszerek című művéről. Ez a könyv már többször megjelent, több kiadó gondozásában, és még ma is egy jól forgatható gyógynövényes mű.

A könyvben a szerző több évtizedes saját tapasztalatait is leírja, az orvosi gyakorlatban bevált és a népgyógyászat által alkalmazott módszerek mellett. Varró Aladár Béla gyógyszerész, gyógynövény-kereskedő és szakíró volt. 

A könyv első felében a gyógynövényekkel való gyógyítás történetéről és általános gyógytanácsokról, a házi szerek típusairól és azok elkészítési módjairól, a gyógynövények hatóanyagairól és gyűjtésükről olvashatunk. Ezt követi a gyógynövények részletes ismertetése, betűrendben, a magyar elnevezésük szerint. A növények latin és német elnevezését is feltünteti a szerző. A könyv fekete-fehér rajzokkal illusztrált, hogy a gyűjtés során be tudjuk azonosítani a növényeket. A könyv végén betegségek szerinti csoportosításban találunk egy táblázatot, így közvetlenül a betegségeink alapján is tudunk keresni a könyvben. Nekem a kedvencem a gyűjtési naptár, ahol le van írva, hogy melyik hónapban mit gyűjthetünk, melyik növényt és annak melyik részét. 
Egyre több gyógynövény beszerezhető már nálunk, így ez a könyv csupán egy részét tartalmazza a gyógyfüveknek, de azokat teljes részletességgel, pontos receptekkel leírva.

Jó olvasást és sok sikert a házipatikád összeállításához, amiben ez a könyv a segítségedre lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése