2014. március 13., csütörtök

Palástfüvek

A herbaportréban ma a palástfüvekről írok, a keddi bejegyzésben már említettem őket, a gyógytea-keverék hölgyeknek című írásomban, most részletesen is olvashattok róluk. 

A palástfüvek (Alchemilla fajok), a rózsafélékhez (Rosaceae) tartozó évelő növények. Vadvirágok, néhány fajuk nálunk is honos, gyógynövények, és egyben kerti dísznövények is. Gyógyhatásaik is hasonlóan sokoldalúak. nemzetségbe 250 faj tartozik, meghatározásuk nehézsége, hogy sok a keverékfaj (hibrid), átmeneti jellegekkel.

Magyarországon 10 palástfű faj fordul elő, mindegyik védett, és nem gyűjthető! Alchemilla crinita, Alchemilla filicaulis, Alchemilla hungarica, Alchemilla micans, Alchemilla subcrenata, Alchemilla glabra, Alchemilla vulgaris (syn. A. monticola), Alchemilla xanthochlora, Alchemilla garcilis, Alchemilla glaucescens (syn. A. hybrida), előfordulásuk: Zemplén, Bükk, Mátra, Kőszegi- hegység, Soproni-hegység. 

Kertészeti árudákban szerezheted be ezek egyedeit, tőosztással szaporíthatod tavasszal vagy ősszel, illetve tavasszal magvetéssel is. A palástfüvek többnyire megfásodó gyöktörzsű évelők vagy ritkábban törpecserjék, télállók. Legfőbb jellegzetességük a levélszél résein megjelenő vízcsepp (kora reggeli órákban), amely a levél, tölcsér alakú mélyedésében össze is gyűlhet. A középkori alkimisták használták ezt az „égi vizet” („égi harmat”), valószínűsítik, hogy az alchemilla név is az alkímia szóból ered.

Az égi harmat
forrás: www.facultystaff.richmond.edu

Virágaik aprók, nincs sziromlevél csak csészelevél, amely általában zöldes vagy sárgás színű, nyáron nyílnak, a virágok laza fürtöt alkotnak.

Alchemilla vulgaris virágai
forrás: www.wildaboutbritain.co.uk



Hatóanyagai: cseranyagok, proantocianidinek, szaponinok, növényi szterinek, flavonoidok, szalicilsav-származékok, illóolaj, cink (200 g palástfű levélben, 10-15 mg cink található, ez a napi szükséges cink mennyiség, ennek egyötöd részét biztosítja 25 g drog forrázatából készített tea). Hatását tudományosan még nem nagyon vizsgálták, de a népi orvoslásban és a tapasztalatokon alapuló gyógynövény-terápiákban régóta használják, főként a különféle női betegségek orvoslására.

A drog neve: Alchemillae herba, virágzás előtt gyűjtik, a drog gyakran csak leveleket tartalmaz, a virágzatok jelenléte a drogban nem szükséges. A legtöbb hatóanyagot a szár tartalmazza. Általában 5kg nyers levélből, 1kg száraz drog állítható elő. A drog cseranyag tartalma min. 5% kell legyen. A gyöktörzsből is állítanak elő drogot, ezt szeptember – októberben ássák ki.

Hatásai: összehúzó, vérzéscsillapító, fokozza a vérerek falának ellenálló képességét, illetve rugalmasságát, javítja a kismedencei szervek vérellátását, gátolja egyes kórokozó bélbaktériumok fejlődését, gyulladásgátló, sárgatest-szabályozó hatása van. Klimaxra, erős havi vérzésre, jó hatással van. Vértisztító. A nemi szervek gyulladása és fertőzése esetén is jól alkalmazható gyógyfű. A méhet erősíti a terhesség 3. hónapjától. Napi 2-3 csésze megszünteti a menstruációs panaszokat. Hasmenésre is jó, ez esetben 2-3 napig fogyaszd a teát, napi 1-2 csészével.


Forrás: Varró Aladár Béla: Gyógynövények gyógyhatásai, Birgit Laue: Gyógynövények nőknek

Alchemilla mollis levelei
forrás: www.markmcnee.com
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése