2014. március 30., vasárnap

Mit ehetnénk meg ma a kertből?

Kora reggel körülnéztünk mit ehetnénk meg a kertből. A legjobb hír, hogy végre kibújt a lestyán, sőt már 10-20 cm-es hajtásai vannak. Na de mégsem őt választottuk. Így a mai kerti bejegyzés kicsit gasztronómia lesz, de remélem senki nem bánja.

A kibújó lestyán hajtásai



Az ibolyavirág és a pitypang között kezdtünk tanakodni, és végül Mumi kedvéért, a gyönyörű sárga fészkek mellett döntöttünk, és leszüreteltük őket egy nagy tálba.

Pitypangszüret

fotók: Banga Szilvi

És nekiláttunk megfőzni, előtte jól megmostuk. Egy nagy fazékba tettük a virágokat és felforraltuk, majd 5 percig főztük forrásban lévő vízben. Vizet annyit öntöttünk hozzá, hogy jól ellepje a virágokat. Kicsit zöldborsó illat lett a konyhában, reméljük a végeredmény nem zöldborsó ízű valami lesz.
A receptet a netről kerestük elő, mert szinte mindenki főzött már pitypangból lekvárt, szirupot vagy mézet. Ez a három ugyanaz, de ki így ki úgy nevezi. Szerintünk a szirup a legtalálóbb elnevezés, de mi méz-lekvárnak neveztük el.
Főzés után 2 órát hagyjuk állni (vannak receptek, ahol egy egész éjszakán át állni hagyják), majd leszűrjük (a lére van szükség) és literenként fél kg barna cukrot teszünk majd hozzá. Végül addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Még forrón kis üvegekbe töltjük és holnap megkóstoljuk. Ha nem fogy el egyszerre egy üveggel, akkor a felbontott méz-lekvárt hűtőben kell tárolni. Egyes receptek citromlevet, reszelt citromhéjat is adnak a sziruphoz, még főzés előtt, a cukorral együtt.

Mire is jó ez a pitypang gyógyír?
Elsősorban nátha elleni kiváló gyógyszer, ha beveszünk belőle 1-2 teáskanállal. Torokgyulladásra is jó háziszer. A virágok és a főzete is tartalmazza a pitypangban található ásványi anyagokat: vasat, magnéziumot, mangánt, cinket. Mézes-vajas kenyérként kiváló reggeli készülhet belőle.

A pitypangról a herbafotóban is találhattok még képeket. Nemsokára az orgonaszörpöt fogjuk kipróbálni, tartsatok majd velünk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése