A citrusfélék felhasználása
rendkívül széleskörű, mint gyógy- és fűszernövények. A
citromhéjat és a narancsvirágot megtaláljuk a fűszeres polcon
szárítva, önmagában vagy fűszerkeverékek részeként. A
citromhéjat frissen reszelve rengeteg süteménybe,
gyümölcskészítménybe beleteheted. Nagyon finom kandírozva, a
narancshéjhoz hasonlóan. Több citrusféléből készül illóolaj,
ezek egy részét az aromaterápia mellett sütésre-főzésre is
felhasználhatod. A grapefruit magjából készülő kivonat
nagyszerű immunerősítő, baktérium-, vírus- és gombaölő szer.
Illóolajként
citrom – Citrus limon
édesnarancs – Citrus sinensis
grapefruit – Citrus x paradisi
Petit-grain – Citrus
aurantium var. amara
limett
– Citrus medica
klementin
– Citrus clementina
bergamott – Citrus x
bergamia
neroli – Citrus
aurantium ssp.aurantium
mandarin
– Citrus reticulata
kalamondin
fotók: Banga Szilvi
A dézsakertedben „könnyen”
nevelhető citrus fajok, melyek a kertészetekben nálunk is
beszerehetőek:
citrom – Citrus limon
kalamondin, keserűmandarin –
Citrofortunella x mitis, Citrus calamondino
kumkvat – Fortunella margarita
mandarin – Citrus reticulata
mirtuszlevelű narancs – Citrus
myrtifolia
narancs – Citrus sinensis
lime – Citrus aurantiifolia
ujjas
citrom – Citrus medica var. sarcodactylis
citrom
fotó: Banga Szilvi
Hogyan gondozd a citrusaidat?
Április végétől-október végéig,
persze az időjárás függvényében (ügyelj a korai és a késői
fagyokra), tartsd a szabadban, nagyobb méretű cserepekbe, dézsákba
ültetve. Olyan ültetőedényt válassz, amiből a víz szabadon
kifolyhat, mert a pangó vizet a citrusok gyökérzete nem kedveli.
Bizonyára már te is tapasztaltad, hogy a téli lombhullás nem
jelenti a citrusod halálát, mert tavasszal a kertben mindig szépen
kihajt. Kapható a citrusfélékhez speciális földkeverék, legjobb
ha ebbe ültedet a citrusféléket. A napfényes, vagy kissé
félárnyékos helyet szeretik, a rendszeres öntözést. A
teleltetési időszakban 2-3 hetente tápoldatozhatod őket, a
növekedési időszakban hetente, speciális, citrusfélékhez
kapható tápoldattal. Ennek a tápoldatnak magas a vastartalma, és
savanyú a pH-ja, tápanyag összetétele pedig elősegíti a
virágképződést és a termésérést.
ujjas citrom
fotó: Banga Szilvi
Jó kertészkedést!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése