2014. május 22., csütörtök

A bodzáról

A fekete bodza a gyerekek egyik kedvenc gyógynövénye is lehet. Szinte minden része használható valamire, nemcsak gyógynövény, puha belű vesszőiből például sípot lehet faragni. A népi gyógyászatban a levelét és a kérgét is hasznosították. Bogyóit nemcsak mi, hanem a madarak is kedvelik, és előszeretettel fogyasztják. 

forrás: www.simplyrecipes.com

Virágai különféle gasztronómiai csodákhoz is felhasználhatóak. Kisütheted palacsinta tésztában, fahéjas cukorral meghintve remek uzsonna válik belőle. Frissen szedett virágaiból készíthetsz szörpöt, szárított virágaiból pedig teát, bodza italt. Élvezeti teaként is fogyasztható amellett, hogy gyógyhatásai is igen jelentősek. Erről olvashatsz a shopban a termékleírásoknál vagy a korábbi ide vonatkozó blogbejegyzésekben: Teakeverék náthára, Tavaszi tisztító teakeverékek, Gőzölés. A bodzabogyókat szárítva megtalálhatod teakeverékekben, frissen különféle italokban, és bodzalekvár és szörp is főzhető belőle. A bogyóknak magas az antioxidáns tartalma. A virágok felhasználásakor, szedés után várj egy kicsit, hogy a bogarak, rovarok és egyéb kis állatkák kimásszanak a virágokból. Ne rázd meg a virágernyőket, mert akkor kirázod belőlük az értékes virágport. 

forrás:www.supplement4all.blogspot.com

Bodzabokrokkal és fává cseperedett példányokkal egész Európában találkozhatsz, nálunk is honos faj, nem védett. Kertekbe is ültetik és ma már kertészek által nemesített fajták is kaphatóak. 

forrás: www.gobotany.newenglandwild.org

A fekete bodza tudományos elnevezése Sambucus nigra, a Caprifoliaceae családba tartozó, lombhullató cserje. Nem szabad összetéveszteni, rokonával a gyalogbodzával (Sambucus ebulus). Ez a faj nem gyógynövény, hanem mérgező vegyületeket tartalmaz. 

A fekete bodza levelei összetettek, illatuk nem túl kellemes. Virágai fehérek, illatosak és bogernyőt alkotnak. Májusban virágzik, terméseit pedig nyár végére érleli be. A bogyók kezdetben pirosasak, lilák, majd szinte fekete színűre érnek be.

forrás: www.commons.wikipedia.org

forrás: www.commanster.eu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése