2014. május 20., kedd

Frissítő, immunerősítő gyógytea gyerekeknek

Újra egy recept, amiben a csipkebogyó kapja a főszerepet. Ezt a finom teakeveréket, amit gyerekek is fogyaszthatnak, csipkebogyó, hibiszkuszvirág és kamillavirág alkotja. Elkészítése a kicsit macerásabb gyógyteák közé tartozik, de megéri a fáradtságot.

1 kancsó gyógyteához
Előző este áztasd be az összetört csipkebogyót, és másnap másnap szűrd le. 3 dl vízbe, 3 teáskanál csipkét tegyél. Forralj 3 dl vizet egy kisebb edényben és tegyél bele 2 teáskanál kamillavirágot és főzd 2-4 percig. 3 dl vízzel forráz le 2 teáskanál hibiszkuszvirágot és hagyd állni 5 percig. Ha a kamillás és a hibiszkuszos kicsit kihűlt öntsd bele a kedvenc kancsódba és add hozzá a csipkeitalt is. Ízesítsd mézzel és citrommal, langyosan és lehűtve is fogyasztható. 

Ízlésednek vagy gyerekeid ízlésének megfelelően változtathatod az összetevők arányát. A csipkebogyó gyógyhatásairól, egy korábbi cikkben: csipkeital olvashatsz.  

A kamillavirág
A szárított kamillavirágok gyógyászatban alkalmazott megnevezése: Matricariae flos. A kamilla tudományos elnevezése Matricaria recutita vagy Matricaria chamomilla, magyarul a hivatalos neve orvosi székfű. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó évelő növény. Nálunk is honos, napsütötte réteken találkozhatsz vele, nyáron virágzik. Ültethetsz kamillát a kertedbe is, dísznövényként is szép nemcsak gyógynövényként hasznos. 
Nőknek és gyerekeknek az egyik nélkülözhetetlen gyógynövénye. Idegerősítő hatású, a náthás időszakban izzasztó, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatása jól érvényesül a nátha elleni teakeverékekben. Hatóanyaga az azulén, ami leginkább a főzés során jön elő a virágokból, ezért nem elegendő csak leforráznod a kamillát.

forrás: www.calphotos.berkeley.edu

forrás: www.tilia.zf.mendelu.cz

A hibiszkuszvirág
Antioxidánsokban gazdag, frissítő hatású gyógynövény. A hibiszkuszvirágról és gyógyhatásairól bővebben itt olvashatsz .

forrás: www.netherbarium.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése