2014. május 8., csütörtök

Balzsamkörte

Egyik népszerű termékünk a shopban a balzsamkörte vagy Charan tea. Ez a tea a balzsamkörte terméséből készül. A növény, a Momordica nemzetség tagja, a Cucurbitaceae (tökfélék) családban. A nemzetség 60 faja közül a legtöbben Afrika trópusain, szubtrópusain honosak, más részük ázsiai elterjedésű faj. A balzsamkörte, tudományos nevén Momordica charantia, angolul pedig Balsam Pear vagy Bitter Melon ma már szinte mindenütt meghonosodott a trópusi területeken. Az amerikai kontinensre is átkerült és ma már több országban is termesztik, a balzsamalmával (Momordica balsamina) együtt. Egyéb magyar elnevezései, amelyekkel találkozhatsz a szakirodalomban: keserű dinnye, keserű uborka, aligátor körte, szemölcsös tök.

forrás: www.finegardening.com

A balzsamkörte
A balzsamkörte egy kúszó növekedésű növény, hajtásai 5 m hosszúra nőnek meg. Virágai sárga színűek. A terméshéj vastag húsos, éretten sárga színű, a piros színű magköpeny körbeöleli a barnás vagy szürkés színű magvakat. A termés éretten három kopáccsal nyílik és a magvak kilökődnek belőle. A balzsamkörte hosszúkás alakú, a felülete rücskös. Többféle változata ismert, ezek a termések alakjában és méretében térnek el egymástól. A virágzást követően 2-3 hét alatt beérik a termés. Nyersen zöldségként, szárítva gyógynövényként hasznosítják a kissé keserű ízű, éretlen terméseket. A vastag, húsos terméshéjat fogyasztjuk. A trópusokon zsenge leveleit és hajtásait is fogyasztják. Az éretlen terméseknek, nyersen fogyasztva hashajtó hatásuk van.  Zöldségként nagyon széleskörű a felhasználása, elkészítésekor többször leöntik a főzővizet, hogy a keserű ízt kimossák a növényből. 

forrás: www.rgbstock.com

forrás: www.imagejuicy.com

forrás: www.soni2006bpages.com.hu

forrás: www.commons.wikimedia.org

A Charan tea gyógyhatásai
Flavonoid típusú vegyülete, a charantin. Inzulinszerű hatása miatt stabilizálja, illetve csökkenti a vércukorszintet, a koleszterin -és a trigliceridszintet. Vértisztító és immunerősítő hatása is van. Baktérium -és vírusölő.  Magas a C-vitamin és a vas tartalma, emellett B-vitamin, foszfor és kalcium forrás. Cukorbetegeknek ajánlott a fogyasztása, de bárki megihat egy-egy csésze balzsamkörte teát, kivéve azok akiknek állandóan alacsony a vércukorszintjük. Továbbá gyerekek és várandós kismamák sem fogyaszthatják. 

A tea elkészítése
A napi mennyiség, amit meg kell inni az 1 liter, ezt egyszerre is elkészítheted, mert langyosan, hidegen is fogyasztható. 1 liter vízhez 2 filtert forrázz le és hagyd állni 5-10 percig. Oszd el ezt a mennyiséget, az egész napra és mindig az étkezések után fogyassz el belőle 1-1 bögrével. A túladagolás hasmenést és gyomorfájást idézhet elő. Ha megittál egy doboz keserű dinnye teát, tarts egy hét szünetet, hogy a bélflóra hasznos baktériumai kiheverjék a kúrát, érdemes probiotikumot szedned. 

forrás: www.xtasahi.com

fotó: Banga Szilvia


forrás: www.green-tea-stop.com

Dísznövényként is ültethetsz balzsamkörtét vagy balzsamalmát, de a mi éghajlatunkon csak dézsás növényként tudod őket nevelni és a beszerzése is elég nehézkes. Egynyári zöldségként magról nevelhető (a magvak beszerzése egyszerűbb). Nálunk júniusban virágzik, és augusztusban-szeptemberben szüretelhető. A nemesítők a termések keserű ízének enyhítésére törekszenek. 


forrás: www.elaichietcetera.wordpress.com

forrás: www.haonoah.blogspot.com

6 megjegyzés:

  1. Hol lehet beszerezni balzsamkörtét?

    VálaszTörlés
  2. A balzsamkörtét, keserű dinnyét, keserű uborkát nem lehet beszerezni nyers formában. Viszont létezik kapszula formájában: BALZSAMKÖRTE KAPSZULA
    A fenti linken lehet megrendelni, magyar termesztésű nem kínai változat, eredeti és nem kivonat.

    VálaszTörlés
  3. Itt be tudja szerezni: 0670-512-7844. Kalmár Benedek dísztök nemesítő.
    Üdvözlet!

    VálaszTörlés