2014. április 24., csütörtök

A zsályákról 1. rész

A Salvia nemzetség több olyan fajt foglal magába, melyek gyógynövényként, fűszerként vagy egyéb tápláléknövényként ismertek. Őket szeretném több, rövidebb cikkben bemutatni. Elsőként a legismertebb fajt az orvosi zsályát vagy kerti zsályát, tudományos nevén a Salvia officinalis-t.

forrás: www.bbc.co.uk

A zsályák az ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó évelő növények. Az orvosi zsálya nálunk is honos, fagytűrő félcserje. Ibolyakék virágait a lepkék és a méhek is előszeretettel látogatják. Napsütötte mezőkön, útszéleken találkozhatsz vele. Nyáron virágzik, murvalevelei lilás árnyalatúak. 

forrás: www.apps.rhs.org.uk

Több kertészeti fajtája is van, ezek a levelek színezetében térnek el egymástól. ’Purpurascens’ fajta (bíboros kerti zsálya), fiatal levelei lilás színűek, néhol Salvia officinalis ’Purpurea’ néven találkozhatsz vele. A Salvia officinalis ’Tricolor’ lombja pedig zöld-lila-fehér tarka. A hatóanyag tartalma az alapfajnak a legjobb. Gyógynövényként a leveleket hasznosítjuk, a drog neve Salviae folium, vagy Salviae officinalis folium. 

forrás: www.finegardening.com

Hatóanyagai
Illóolajok, aszparagin, glutamin.

Gyógyhatásai és felhasználása
Görcsoldó, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású. Teája toroköblögetésre kiváló a náthás időszakban, köhögésre, hörghurutra, és torokgyulladásra. Segíti az emésztést, leveleit zsíros ételek, sült húsok fűszerezésére használják. Alkoholos kivonata is kapható, illóolaját likőrök készítésére is felhasználják. Köszvénynél jó vértisztító. Szájpenész, fogínyvérzés, fogínygyulladás kezelésére is használható a zsályatea, öblögetőszerként. Zsálya ülőfürdő ajánlott altesti bántalmakban szenvedő nőknek, heti 1 alkalommal.

Hogyan gondozd a kertedben?
Napos helyre, jó vízelvezetésű talajba ültesd, a pangó vízre kifejezett érzékeny. Metszhető, tavasszal vágd vissza a visszafagyott hajtásait, az elöregedett részeket. Magvetéssel, dugványozással és tőosztással is szaporíthatod. Leveleit gyűjtsd, és sötét, szellős helyen szárítsd meg.

forrás: www.suite.io


forrás: www.joenesgarden.com


A következő részekben, a Salvia hispanica-ról, az azték zsályáról olvashatsz, ismertebb nevén Chia magról. A muskotály zsályáról (Salvia sclarea) és a hazai őshonos fajokról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése